A fogászatban alapvetően törekszünk az esztétikus restaurációk, illetve pótlások készítésére.
A fogászat ezen speciális területén olyan technikákat, illetve anyagokat használunk, melyek lehetővé teszik a helyreállított fogazat természethű megjelenését. Nagy gondot fordítunk az íny épségének helyreállítására, illetve természetes színének, és felszíni rajzolatának megőrzésére. A fogtechnikussal történő kommunikációt az arcról, és a meglévő fogakról készült digitális fényképek segítik, melyek elengedhetetlenek a megfelelő esztétikum eléréséhez

A esztétikus tömések régóta használatosak a fogászatban. Nagyon szép eredményeket érhetünk el megfelelő felhasználás, alkalmazás mellett. Rendelőnkben szükség szerint nyálrekesz alkalmazása mellett kiváló minőségű anyagokat használunk.

Image
Image
Image
Image

Oldalsó fogak területén nagyfokú ép foganyag vesztés (szuvasság, baleset, repedés, törés) esetén töméssel nem lehet funkcionálisan, és esztétikailag megfelelő eredményt elérni. Ilyenkor fogtechnikus által készített inlay, onlay ragasztásával állítjuk helyre a fogakat.

Fogpótlások készítésénél úgynevezett vállas preparálás alkalmazása rendkívül fontos a megfelelő esztétikum eléréséhez. A fémet tartalmazó koronák, illetve hidak nem tudják visszaadni a fogak természetes optikai sajátosságait. Másik probléma a korona ínnyel találkozó szélénél esztétikailag kedvezőtlen szürkés elszíneződés látható. Teljes kerámia pótlások alkalmazásával (pl.: cirkónium-oxid, szilikát kerámia) ezek a nemkívánatos esztétikai problémák kiküszöbölhetőek. Fémmentes restaurációkat régóta használunk a fogászatban. Fontos, hogy a megfelelő anyagot válasszuk ki a kívánt esztétikum eléréséhez.
Kiváló esztétikai tulajdonságai mellett, fémallergia esetén is választhatjuk az ezekből az anyagokból készült a pótlásokat, restaurációkat.. Kimagasló esztétikai eredmény eléréséhez fontos, hogy az íny teljesen gyulladásmentes legyen, és az íny alkalmazkodjon az új korona formájához. Egyes esetekben ezért fontos, hogy a végleges korona, vagy híd elkészítése előtt hosszabb ideig ideiglenes koronát, vagy hidat viseljen a paciens.

Héjak:
Héjkerámia

Az elülső fogak esetében alkalmazható eljárás, mely során a fog ajak felőli felszínből kevés foganyag eltávolítására kerül sor (0,5-1mm). Lenyomatvétel után a fogtechnikus vékony porcelán héjat (lapot) készít, melyet egy speciális ragasztóval rögzítünk a preparált fogfelszínre.

A héjak készítése, tervezése minden esetben nagy odafigyelést és precíz munkát igényel. Ezek elkészítését a következő esetekben lehet megvalósítani:

Fogak alaki rendellenességei

Enyhe pozícióbeli eltérés korrigálása

Fogak színének korrigálása

Fogak közötti rés megszűntetése

Kismértékben sérült fogak helyreállítása

Ellenjavallatok:

Nagyfokban elszíneződött fogazat

Éjszakai fogsorszorítás, csikorgatás

Nagyfokú pozícióbeli eltérés

Nagymérétékben kopott, abradált fogazat

Nem megfelelő szájhigiéne

Kiterjedt tömések, szuvasságok megléte