Hiányzó fogak pótlására alapvetően két mód áll rendelkezésünkre:

Rögzített fogpótlások, vagy fogművek

Kivehető fogpótlások, vagy fogművek

Rögzített fogpótlások, vagy fogművek:

 

Az ilyen pótlásokat a paciens saját fogaira, vagy a paciens fogmedernyúlványába ültetett implantátumokra rögzítjük. Rögzített fogpótlások készítésének számos feltétele van, melyet minden esetben alapos tervezés, előkészítés és mérlegelés előz meg.

Rögzített fogpótlásokkal helyreállíthatunk roncsolt koronájú, esztétikailag nem megfelelő küllemű, vagy helyzetű fogakat. Ilyen esetben korona pótlásról beszélünk.

Hiányzó fogakat is pótolhatunk rögzített fogművekkel, hídpótlásokkal. Ilyen esetben több fogat kell preparálni, csiszolni a hiányzó fog pótlásához.

Rendelőnkben a fogak előkészítését vállas preparálással végezzük. Ezzel a fajta preparálással tudjuk biztosítani a pótlások természeteshez hasonlító formáját, jellegzetességeit, és az íny épségét, természetes megjelenését.

Anyagukat tekintve sokfélék lehetnek, mint például nemesfém, illetve nem nemesfém, fémkerámia (fém vázon kerámia leplezés), teljes kerámia fogpótlások.

A fogpótlások hagyományos , illetve CAD/CAM technológiával készülnek.

Kivehető fogpótlások, vagy fogművek:

Ha a maradék fogak száma, helyzete vagy állapota nem megfelelő, akkor kivehető fogpótlásokat készítünk.

Teljes kivehető fogpótlást teljes fogatlanság esetén készítünk. Ha vannak saját fogak a szájban, akkor a részleges kivehető fogpótlást azokhoz csatlakoztatjuk.

Kombinált fogpótlás esetén a paciens részére rögzített és kivehető fogpótlás is készül.

Ilyen esetben lehetőség van a kivehető fogpótlások rögzítését az esztétikailag nem mindig kedvező kapcsok helyettesítésére más rögzítő elemekre.